Resepi Sup Gearbox Power

Daging korban sudah tentu banyak dalam simpanan kan? Apa kata kita cuba pulak buat Sup gearbox ni. Resepi yang senang, sebab bahan asasnya masih menggunankan rempah 4 sekawan.

Resepi Sup Gearbox Power


Bahan-bahan
1 kg tulang gear-box @ tulang lembu •
1 biji bawang merah besar
5 ulas bawang puteh
3 inci halia muda
Rempah 4 sekawan – buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis secukup rasa – tumbuk sedikit hancur
1 paket rempah sup tulang Adabi
garam secukup rasa
bawang goreng
cili padi
limau nipis

Cara Membuatnya
Rebus gearbox @ tulang sehingga empuk Bawang besar, bawang putih, halia dikisar lalu ditumis beserta dengan rempah 4 sekawan.
Kemudian masukkan pula rempah sup Adabi, balik-balikan supaya sebati dengan ramuan tumisan tadi. Teruskan supaya agak garing.
Tuang tumisan ke dalam periuk rebusan tulang dan kacau sehingga sebati
Masukkan garam secukup rasa.
Untuk rasa yang lebih 'international' anda boleh masukkan carrot dan daun saderi.
Hidangkan serta taburkan bawang goreng, hirisan cili padi, hirisan daun sup dan perah limau nipis. Makan panas-panas lagi sedap.

Gearbox atau tulang lutut memang sedap, tapi anda tak boleh la nak makannya selalu. Ini disebabkan kandungan kolestrol yang tinggi. Pernah terbaca dahulu yang rebus tulang gearbox bersama sudu dan garpu supaya cepat empuk. Kalau anda ada petua-petua yang lain boleh kongsi di bahagian komen ok.

0 Response to "Resepi Sup Gearbox Power"

Post a Comment