Resepi Kek Tiramisu ala Secret Recipe
Bahan untuk Kek Span Vanilla
Bahan A
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A
Bahan B (ayak)
130g tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C
40g air
60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila
<
Cara Membuatnya
- Griskan acuan kek bulat berukuran 8 inci atau pun 9 inci.Lapis dengan kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180′C.
- Satukan Bahan A dan Bahan B ke dalam mangkuk pengadun.Pukul dengan kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & pukul lagi hingga kembang selama 5 minit.
- Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.
- Masukkan minyak atau mentega. Kacau sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.
- Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.
- Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.
- Biarkan sejuk sementara
Mousse Keju
Bahan A
500g Keju Mascarpone atau krim keju (cream cheese ) biasa
Bahan B
6 biji kuning telur
100g gula kastor
Bahan C
20g gelatin
30ml air suam
Bahan D
250g krim putar(whipping cream)
Sirap Kopi:
80g gula
80ml air
10g kopi segera
10ml minyak kopi
Hiasan:
60g serbuk koko
Cara Membuatnya
Masakkan dan kacau bahan sirap kopi sehingga gula larut.
Cara Menyusun Kek
Bahan A
500g Keju Mascarpone atau krim keju (cream cheese ) biasa
Bahan B
6 biji kuning telur
100g gula kastor
Bahan C
20g gelatin
30ml air suam
Bahan D
250g krim putar(whipping cream)
Sirap Kopi:
80g gula
80ml air
10g kopi segera
10ml minyak kopi
Hiasan:
60g serbuk koko
Cara Membuatnya
- Masakkan Bahan A cara double boil sehingga lembut.Ketepikan dahulu.
- Gaul Bahan B sehingga sebati dan panaskan cara double boil pada suhu 80′C.Campurkan BAHAN A dan kacau sekata.
- Larutkan Bahan C sehingga gelatin larut dengan betul. Masukkan adunan BAHAN A dan B dan gaul hingga sekata.
- Masukkan bekas ke dalam mangkuk yang telah diisikan air sejuk dan ais.
- Teruskan mengacau bahan itu untuk menurunkan suhunya.
- Pukul Bahan D sehingga kembang dan campurkan ke dalam adunan di atas secara kaup balik. Kacau hingga sebati.
Masakkan dan kacau bahan sirap kopi sehingga gula larut.
Cara Menyusun Kek
- Bahagai kek sama rata kepada 3 bahagian.
- Letakkan satu lapis kek di dalam mousse ring 8″.Sapu sirap kopi di atas kek.
- Tuangkan 1/3 bancuhan mousse ke atas kek. Taburkan sedikit lapisan serbuk koko di atas mousse.
- Letak sekeping lapisan kek dan sapu sirap kopi di atas kek.
- Kemudian tuangkan 1/3 lagi mousse. Taburkan serbuk koko lagi di atas mousse.
- Letak lapisan ke 3 kek dan kemudian tuangkan baki 1/3 lagi mousse dan simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dihias dan dihidangkan.
0 Response to "Resepi Kek Tiramisu ala Secret Recipe"
Post a Comment