Resepi Bebola Daging Cheese

Mencari makanan alternatif untuk nugget? Kini ada boleh buat sendiri. Tapi resepi bebola daging ini ada cheese di dalam. Pasti anak-anak anda gemar dengan resepi ini.

Resepi Bebola Daging Cheese (Cheese Meatball)


Bahan-bahan:
400g Daging cincang
6 biji Kentang (direbus)
3 ulas Bawang putih (dicincang)
6 helai Daun bawang (diracik halus)
1 cawan Bawang goreng
Serbuk roti (bread crumbs) secukupnya
2 biji Telur (dipukul dlm mangkuk berasingan)
Mozarella Cheese (potong dadu)

Cara Membuatnya
Daging digoreng bersama bawang putih dan daun bawang sehingga garing. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
Kentang yang sudah direbus, tapis airnya kemudian lenyek.
Masukkan bahan yg digoreng tadi kedalam mangkuk kentang yg sudah dilenyek.
Campurkan sekali bawang goreng.
Gaul rata sehingga sebati.
Bulat-bulatkan adunan, tekan sedikit untuk letak cheese ditengah kemudian bulatkan kembali menjadi bebola.
Kemudian celup bebola didalam telur dan disalutkan dengan serbuk roti.
Panaskan minyak. Jika sudah panas, masukkan bebola sehingga tenggelam.
Jangan dikacau selalu khuatir berderai. Api dapur biarkan sederhana. Goreng bebola sehingga warna keperangan.

Saya cadangkan setelah anda bulat-bulatkan adunan, biarkan adunan set sebentar. Masukkan di dalam peti sejuk dan biarkan bebola set lebih kurang 15-20 minit sebelum anda menggoreng. Kalau anda nak goreng kemudian pun boleh. Untuk resepi yang dikongsikan ini boleh menghasilkan  lebih kurang 45 biji bebola daging.

0 Response to "Resepi Bebola Daging Cheese"

Post a Comment