Resepi Butter Prawn Paling Simple
Bahan untuk Butter
2 biji kuning telur
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak
Bahan untuk Udang
12 ekor udang
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya
Pukul ringan kuning telur.
Panaskan
butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat.
Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak
dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.
Kemudian tuangkan kuning telur tadi. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan.
Kemudian tuangkan kuning telur tadi. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan.
Setelah
masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan
minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya.
Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.
Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.
Setelah
semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan
hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi.
Sudah siap..Memang senang je rupenya resepi cik dahlia kita ni. Selamat Mencuba!!!
Tips:tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke
dalam kuali tu halusss jer
0 Response to "Resepi Butter Prawn Paling Simple"
Post a Comment