Resepi Puding Karamel Pisang

Peminat-peminat pisang boleh cuba resepi ini. Selain goreng, kek dan sebagainya, anda boleh buat puding juga. Satu resepi baru juga untuk peminat tegar puding. Jom kita tengok bahan-bahannya.

Resepi Puding Karamel Pisang


Bahan untuk karamel
3 sudu besar gula pasir tuk wat karamel

Bahan Puding
12 biji pisang Abu/Nipah
3 keping roti - buang tepi dia yg kaler gelap
2 cwn santan
2 1/2 sudu gula pasir
3 tbsp susu pekat/krimer manis
3 biji telur Gred B
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuatnya
Masukkn gula pasir dlm loyang & buat karamel. 
Kupas kulit pisang & buang empelurnya - bahagian dalam pisang yg warna agak gelap tu. Carik-carikan roti
Masukkn semua bahan puding dlm blender & blend gula & bahan-bahan lain sehingga halus..
Tuang adunan yg dh diblend ke dalam loyang karamel..
Kukus puding selama 30minit @ hgga puding masak. Sebelum kukus, tutup loyang ngn aluminium foil. Kalau tak tutup ngn aluminium foil, balut penutup kukusan ngn kain bersih.
Bila dh masak, angkat & sejukkn.. Biar betul-betul sejuk baru terbalikkan d atas pinggan @ bekas. Sebelum terbalikkan, amik pisau pemotong kek & lalukn di tepi puding tuk longgarkn puding dr loyang
 
Selamat Mencuba!!!

     

0 Response to "Resepi Puding Karamel Pisang"

Post a Comment