Resepi Kek Keju Strawberi
Bahan-bahan
250 grm cream cheese
300 grm cream/whipping cream
180 grm gula castor - boleh tambah atau dikurang
45ml susu segar dalam kotak
1 sudu besar lemon jus
1 1/2 sudu besar gelatin halal
3 sudu besar air suam
180 gm buah strawberri yang dikisar kasar
Cara Membuatnya
Untuk Bahagian Bawah
200grm biskut marie
150grm mentega - dicairkan
150grm mentega - dicairkan
Biskut
marie dihancur halus kemudian digaulkan dengan butter yang dicair
sehingga cukup sebati dan boleh dipadat atau dikepal-kepal . Kemudian
semua adunan biskut ni tekankan sampai padat dalam bekas yang sesuai .
Sejukkan selama 30 minit - 1 jam.
Untuk Filing
Pukul whipping cream sehingga agak kembang dalam 3 minit sahaja dengan
menggunakan speed sederhana dan pastikan jangan terlebih pukul ya .
Kemudian simpan dalam peti sejuk .
Bancuh
gelatin dengan 4 sudu besar air suam dan semua lemon jus dalam periuk
kecil dan masak gelatin ni dengan menggunakan teknik double boiling
sehingga gelatin betul-betul larut dan masak . Proses ni sekejap saja .
Putar 250gm cream cheese bersama gula castor dan susu hingga kembang creamy .
Masukkan
bancuhan gelatin ini ke dalam adunan chream cheese tadi dan gaul semua
bahan kemudian masukkan adunan whipping cream tadi dan kacau semua
adunan sehingga sebati . Kemudian masukkan semua buah strawberri yang
sudah dikisar kasar dan digaul adunan bagi rata .
Tuang
adunan cream cheese tadi ke atas base. Sejukkan didalam peti sejuk
selama 8-12 jam kalau biar lagi lama kek dalam peti sejuk lagi baik dan
bila dah keras baru dikeluarkan dari acuan .
Pastikan kek betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan dan dihidangkan. Simpan di dalam freezer lebih kurang semalaman.
0 Response to "Resepi Kek Keju Strawberi"
Post a Comment