Resepi Kek Mangga

Entri kali ini kami akan kongsikan pula resepi kek mangga. Kalau tengok dari bahan-bahannya macam leceh sikit sebab melibatkan coklat mousse. Takpe..belum cuba belum tau kan? Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuat resepi ini.

Resepi Kek Mangga


Bahan-bahan untuk Kek Span
6 biji telur
35 gram tepung jagung
170 gram tepung ‘superfine’/tepung gandum
170 gram gula castor
35 gram mentega yang dicairkan

Cara Membuatnya
Panaskan ketuhar pada suhu 170-180 C
Cairkan mentega dan ketepikan
Pukul telur bersama gula sehingga kembang
Didalam mangkok yang lain, campurkan kedua-dua tepung
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan teruskan memutar
Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau menggunakan spatula
Tuang adunan ke dalam loyang bulat dan bakar pada suhu selama 25-30 minit
Apabila kek sudah sejuk, potong kek kepada tiga lapisan secara melintang

Bahan-bahan untuk Mousse Mangga
150 gram  puri mangga   ataupun  mangga yang telah dikisar
13 gram gelatin
30 gram air
40 gram gula
240 gram krim putar(whipping cream)
1 biji mangga dipotong dadu

Cara Membuatnya
Masukkan air ke dalam periuk dan taburkan gelatin
Masukkan gula dan mangga dan masak sehingga gula dan gelatin cair- sejukkan
Pukul krim sehingga kental dan masukkan adunan puri tadi-gaul sebati

Bahan-bahan untuk Sos Mangga
125 gram  puri mangga
125 gram air
1/2 sudu kecil gelatin
1/2 sudu kecil serbuk agar-agar (kuning/putih)
30 gram gula

Cara Membuatnya
Panaskan air dan masukkan gelatin. serbuk agar-agar dan gula
Masak sehingga kesemuanya cair dan masukkan puri mangga

Melapiskan Kek
Gunakan loyang springfoam ( berbentuk ‘ring’)
Letakkan 1 lapis kek dibahagan bawah sekali dan tuangkan mousse mangga ke atasnya
Tabur mangga yang telah dipotong dadu
Ulang proses ini sehingga selesai ketiga-tiga lapisan
Masukkan kek ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selam 4 jam ataupun semalaman
Kemudian tuangkan sos mangga perlahan-lahan di bahagian atas kek dan masukkan ke dalam peti sejuk semula selama 1 jam

Prosesnya memang lama sikit. Tapi hasilnya memang sedap. Selamat Mencuba!!!

0 Response to "Resepi Kek Mangga"

Post a Comment