Setelah beberapa resepi puding roti kami cuba, rasanya ini adalah resepi yang paling senang. Terima kasih kepada cik Effa yang sudi berkongsi resepi ini dengan kami. Jom kita semak bahan-bahan dan cara membuat untuk Puding Roti [Resepi Paling Senang] ini.
Puding Roti [Resepi Paling Senang]
Bahan-bahan
12 kpg roti putih (kalau nak sapu mentega depan belakang pun boleh)
500 ml susu segar
3 biji telur gred A
50 gm gula
2 sudu besar tepung kastad
kismis atau buah-buahan campuran
Cara Membuatnya
1. Potong atau koyak-koyakan roti ikut suka hati
2. Susun dlm loyang, lapiskn bersama dgn kismis hitam atai buah campuran
3. Panaskan susu atas api dengan api yang perlahan
4.. Pukul telur dan gula dlm bekas lain sampai kembang.
5. masukkan susu yg di panaskn tadi
6. masukkan tepung kastad , kacau hingga sebati
7. Tuang atas susunan roti tadi..biar kejap dlm 15 min
8. Bakar pd suhu 180 C selama 20-30 min.
Untuk Sos kastad:
1. 2 sudu besar kastad + air
2. panaskan 2 sudu gula (Kalau nak manis boleh tambah lagi) dan 1 tin susu cair
3. campurkan bancuhan tepung kastad.
4. Kacau di atas api perlahan smpai pekat/cair sikit dan tidak berketul
5. Tuangkan di atas puding roti yang siap dibakar tadi
Dah siap. Senang tak? Selamat Mencuba!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Puding Roti [Resepi Paling Senang]"
Post a Comment