Tiba-tiba teringin nak buat dan makan kek batik. Rasenya
resepi kek batik ni memang simple kan? Resepi kek batik ini memang mudah sebab tak perlu mixer atau oven/ketuhar. Masak semua bahan dalam kuali. Peralatan pun tak banyak. Jom kita tengok bahan-bahannya.
Resepi Kek Batik Paling Simple
Bahan-bahan
250 gram Butter
250g Coklat Masakan
3 sudu besar susu manis
6 sudu besar milo
2 biji telur (gred A)
Biskut Marie
Cara Membuatnya
cairkan
butter ke dalam coklat cair.. kalau tak double boil coklat tu pun
takper.. cairkan butter dulu.. kemudian dengan api yang kecil cairkan
coklat dalam butter tu.. kacau hingga sebati..masukkan susu manis dan milo.. kacau sehingga rata.. dan masukkan telur.. pastikan api kecil yea.. kacau sampai pekat..
masukkan adunan cair kedalam bekas dan pecahkan biskut marie atasnya.. dengan ini biskut marie akan rangup masa dimakan tu..
atau
masukkan biskut marie yang dah di
pecahkan ke dalam adunan di dalam kuali dan gaulkan sehingga sebati..
kemudian baru masukkan ke dalam bekas dan sejukkan...
bila sudah sejuk, masukkan ke dalam peti ais... biarkan lah beberapa jam.. sampai keras dan potong..
Lepas tu baru boleh makan!!!!
0 Response to "Resepi Kek Batik Paling Simple"
Post a Comment