Puding Pelangi [Resepi Menawan]
Bahan pudding plain :
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
1 liter air - 4 1/2 cawan
Bahan pudding susu:
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
1 liter susu cair - 4 1/2 cawan
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna makanan:
merah, jingga, kuning, hijau, biru, ungu. Cukup sekadar 1-2 titik setiap lapisan atau sesuai keperluan.
Cara-cara :
Masak pudding plain dan pudding susu didalam periuk berasingan hingga
mendidih, kemudian kecilkan api hingga yang paling kecil, cukup sekadar
pudding sentiasa panas.
Siapkan loyang/acuan pudding pilihan, basahkan dahulu dengan air.
Ambil 150 ml pudding plain, titik kan pewarna merah secukupnya. Tuang ke loyang /acuan. biarkan hingga bahagian atas pudding seperti ada lapisan, jika disentuh dengan jari sudah tidak melekat tapi pudding masih belum beku.
Siapkan loyang/acuan pudding pilihan, basahkan dahulu dengan air.
Ambil 150 ml pudding plain, titik kan pewarna merah secukupnya. Tuang ke loyang /acuan. biarkan hingga bahagian atas pudding seperti ada lapisan, jika disentuh dengan jari sudah tidak melekat tapi pudding masih belum beku.
Kemudian ambil 150 ml pudding susu pula, titik kan pewarna merah
secukupnya. Tuang di atas pudding merah tadi secara perlahan-lahan
sesudu demi sesudu dengan jarak dekat dari permukaan pudding sebelumnya
agar lapisan pudding di bawahnya tidak bocor.
Ulang proses tersebut berulang-kali dengan warna yang berlainan hinggalah warna yang terakhir dengan cara yang sama. Sejukkan dalam peti sejuk. Keluarkan dari loyang/acuan. Dan sajikan ketika sejuk.
Ulang proses tersebut berulang-kali dengan warna yang berlainan hinggalah warna yang terakhir dengan cara yang sama. Sejukkan dalam peti sejuk. Keluarkan dari loyang/acuan. Dan sajikan ketika sejuk.
Melapis
puding memang agak leceh sedikit. Melapis puding perlu dilakukan
perlahan-lahan dan dengan cermat agar lapisan yang menarik dapat
dihasilkan. Selamat mencuba resepi puding pelangi paling menawan ini.
0 Response to "Puding Pelangi [Resepi Menawan]"
Post a Comment