Kek Pavlova [Resepi paling Senang]
Bahan-bahan
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung
Topping/hiasan
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla
Tip sebelum membakar :
- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.
- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak.
Cara-cara :
Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan.
Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan.
Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat.
Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.
Teruskan
memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih
berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk.
Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.
Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung.
Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu.
Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat.
Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis.
Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing
pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)
Masa membakar :
1. Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.
2.
Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C.
Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas.
3.
Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila
dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api.
Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari
oven. Tunggu sehingga sejuk.
Cara menghias :
1-
Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak
mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3
jam sebelum memukul whipping cream.
2-
Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini
pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak
kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah.
3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.
Bila
rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan
yang siap dipotong. Untuk lebih menarik, hiaskan dengan buah-buahan yang memberikan warna yang menarik. Kalau hias awal sangat nanti takut kek pavlova tu
berderai.
Selamat Mencuba!!!
credit to: Mama Tomei
0 Response to "Kek Pavlova [Resepi paling Senang]"
Post a Comment