Resepi Pai Ayam dan Cendawan
Bahan - pastri
300 gram tepung gandum
150 gram mentega sejuk, didadu kecil
Secubit garam (jika guna unsalted butter)
4 - 5 sudu besar air ais
Bahan - inti
150 gram dada ayam, dipotong dadu kecil
Masukkan tepung gandum, kacau rata dan biar pekat. Tambah garam secukup rasa, lada hitam kisar, serbuk buah pala dan hirisan daun kucai. Kacau rata. Rasa dan jika ok boleh matika api. Biar sejuk.
3 kuntum cendawa butang, dipotong dadu kecil
3/4 sudu teh lada hitam serbuk
1/2 kiub pati ayam
1/2 cawan susu segar
1 biji bawang holland, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
6 tangaki kucai, hiris halus
1 helai bay leaf
1 sudu besar penuh tepung gandum
Sedikit serbuk buah pala (optinal)
Garam secukup rasa
1 sudu besar penuh mentega
Cara Membuatnya
PASTRI :- Satukan
tepung gandum, garam halus (jika guna) dan mentega sejuk. Gaul ramas
dengan hujung jari hingga mendapat teksture seakan2 serbuk roti.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang
tidak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, simpan dalam bekas
bertutup dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 30 minit.
INTI :- Panaskan
mentega, biar cair. Tumis bawang besar, bawang putih dan bay leaf, kacau
rata dan masukkan ayam, kacau dan bila ayam berubah warna, tambah
cendawan. Goreng sekejap. Tuang susu dan masukkan kiub ayam. Kacau rata
dan biar mendidih.
Masukkan tepung gandum, kacau rata dan biar pekat. Tambah garam secukup rasa, lada hitam kisar, serbuk buah pala dan hirisan daun kucai. Kacau rata. Rasa dan jika ok boleh matika api. Biar sejuk.
PAI AYAM DAN CENDAWAN :-
Keluarkan doh, kemudian bagi kepada 2 bahagian, ambil 1 bahagian dan
canai antara 2 helai plastik hingga mendapat doh nipis kurang lebih 3 -
4mm, terap dengan acuan yang sesuai (kalau guna pie maker, memang
disertakan sekali dengan pemotong).
Ambil bahagian
pastri untuk lapisan bawah pai dan masukkan ke acuan, kemaskan dan letak inti. Tutup dengan pastri untuk
bahagian atas pie pula.Ulang proses sehingga anda menggunakan acuan yang bersaiz kecil sehingga siap. Bakar di dalam ketuhar lebih kurang 15-20 minit dengan suhu 180c.
0 Response to "Resepi Pai Ayam dan Cendawan"
Post a Comment