Resepi Kek Chiffon Orange Chocolate
Bahan A
2 cawan self raising flour, diayak
1/2 cawan gula aising
3/4 cawan air + jus oren
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan minyak jagung
5 biji kuning telur
2 sb susu tepung
1 biji parutan kulit oren
Bahan B
5 biji putih telur
1/4 cawan gula aising
1/4 sk cream of tartar
Bahan C
Chocolate rice secukupnya
Cara Membuatnya
Panaskan
oven pada suhu 160 C. Sediakan loyang chiffon bersaiz 8 inci (saya guna
yang besar sebab xda saiz 8'). Griskan loyang dengan butter &
taburkan dengan sedikit tepung, ketuk keluar lebihannya. Ketepikan.
Dalam mangkuk, satukan semua bahan2 A. Gaul sebati. Ketepikan.
Pukul bahan B hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan dengan adunan bahan A tadi hingga sebati.
Pukul bahan B hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan dengan adunan bahan A tadi hingga sebati.
Kemudian, tabur bahan C atas adunan kek & kaup balikkan lagi perlahan2 hingga rata.
Tuang aduan dalam loyang yang di sediakan & bakar selama 30 - 40 minit atau hingga kek masak.
Bila kek sudah masak, keluarkan dari oven & segera terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya.
Senang ke tak? Selamat Mencuba!!!
0 Response to "Resepi Kek Chiffon Orange Chocolate"
Post a Comment