Resepi Kek Pisang Coklat Cip

Pernah cuba semua koleksi resepi-resepi kami? Kalau belum anda memang rugi. Teruskan mencuba. Entri kali ini kami kongsikan satu lagi kek pisang yang lemah lembut betatarkan coklat cip yang sedap. Jom kita tengok bahan-bahannya.

Resepi Kek Pisang Coklat Cip


Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum - (kurangkan sebanyak 2 sudu besar)
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh baking soda
¼ sudu teh garam
½ cawan mentega - suhu bilik
¾ cawan gula perang
2 biji telur gred A - dipukul perlahan
½ cawan pisang masak - dilecek kasar
1 sudu teh esen pisang - jika suka
sedikit chocolate chips - untuk hiasan

Cara-cara membuatnya :

  1. Panaskan oven pada suhu 175°C. Gris loyang loaf pan ukuran 9" x 5" dan lapik dasar loyang dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk besar, ayakkan tepung, baking soda, garam dan serbuk koko. Kacau rata dengan whisk dan ketepikan.
  3. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul mentega bersama gula perang sehingga berkrim (anggaran 2 minit) kemudian masukkan telur yang telah dipukul bersama pisang lecek, kacau rata.
  4. Masukkan adunan telur dan pisang kedalam campuran tepung dan kacau rata (setakat untuk sebati sahaja, tidak perlu lama).
  5. Tuang adunan ke dalam loyang, kemudian taburkan choc chips diatasnya. Kemudian angkat loyang sedikit dan hentaknya jatuh sebanyak dua kali. Tujuannya supaya gelembong udara dapat dikeluarkan.
  6. Bakar selama 60 minit atau sehingga masak (uji dengan mencucukkan lidi)
  7. Setelah kek masak, keluarkan kek dari oven dan biar didalam loyang selama 10 minit sebelum dikeluarkan kek sejuk sepenuhnya atas rak dawai.

0 Response to "Resepi Kek Pisang Coklat Cip"

Post a Comment