Resepi Puding Cendol ala Songkok Tinggi
Bahan A
5 gram agar-agar serbuk (brand, terpulang kepada anda)
60 gram gula merah/gula melaka
3 camca besar gula
1 helai daun pandan - disimpul
650 ml air
Sedikit pewarna coklat
2 sudu besar gula pasir - Jika perlu
Bahan B
5 gram agar-agar serbuk
300 ml pati santan
400 ml air
1 camca besar gula
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 sudu kecil garam halus - bagi rasa lemak sahaja
Cendol secukupnya.
Cara membuatnya
Agar-agar gula merah : Satukan gula merah, gula pasir, daun
pandan dan 200 ml air , masak hingga gula larut, tapis dan ketepikan.
Satukan baki air dengan serbuk agar-agar. Kacau rata dan masak hingga
mendidih dan agar-agar larut. Tuang gula merah dan masukkan sedikit
pewarna coklat. Biar mendidih perlahan dan jika kurang manis, tambah
gula lagi, ikut manis mana yang anda suka. Tuang ke dalam loyang
berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci atau acuan pilihan. Ketepikan
sebentar.
Agar-agar santan B: Satukan serbuk agar-agar, air, daun pandan
dan gula, kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah santan, dan
kacau rata. Masukkan sedikit garam biar rasa lemak-lemak, kacau rata dan
biar suam.
Agar-agar cendol : Bila agar-agar gula merah hampir keras,
cakar-cakar permukaannya dengan garfu, kemudian tabur cendol secukupnya
diatas agar-agar gula melaka tadi. Ratakan. Tuang pula agar-agar santan
perlahan-lahan atasnya hingga habis. Biar hingga hilang wap panas,
kemudian simpan dalam peti sejuk hingga agar-agar keras. Potong dan
hidangkan sejuk.
Memang sedap. salah satu resepi fusion untuk menu cendol yang menjadi kebiasaan kepada kita.
0 Response to "Resepi Puding Cendol ala Songkok Tinggi"
Post a Comment