Resepi Kek Marble Coklat Cheese
Bahan A
250gm mentega
1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
5 biji telor gred A
1/2 cwn serbuk koko *
1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
1/4 cwn susu cair
5 biji telor gred A
1/2 cwn serbuk koko *
1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
1/4 cwn susu cair
Bahan B
250 gm cream cheese
3 sudu besar gula halus (gula kastor)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telor gred A
250 gm cream cheese
3 sudu besar gula halus (gula kastor)
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telor gred A
Cara Membuatnya
Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
Putar mentega dan gula sehingga putih
Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
Kemudian gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
Putar mentega dan gula sehingga putih
Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
Kemudian gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
TIPs;
Cucuk dengan lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke
belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak,
tambah sedikit masa lagi.
0 Response to "Resepi Kek Marble Coklat Cheese"
Post a Comment