Bahan A
1 kg beras basmathi
Google Image |
4 biji tomato (potong dadu)
3 biji cili merah (dipotong 2)
1 tangkai daun pudina
1 tangkai daun ketumbar
2 cawan air
1 cawan susu cair
4 sudu makan minyak sapi
1/2 cawan kismis
Garam secukup rasa
1 sudu pewarna kuning
Bahan B (kisar)'
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit daun kari
Cara Membuat
- Panaskan minyak sapi dalam kuali dan tumiskan bahan B sehingga wangi
- Masukkan rempah beriyani yang dibancuh dan dikacau rata. Masak sehingga pecah minyak
- Masukkan tomato, cili merah dan cili hijau
- Masukkan air dan susu cair, daun ketumbar daun pudina dan kismis. Masak sehingga mendidih.
- Masukkan hasil tumisan ke dalam periuk nasi yang tersedia beras dan masak seperti biasa.
- Apabila nasi sudah kering, titiskan pewarna kuning dan biarkan kering
- Selepas itu, gemburkan nasi perlahan-lahan supaya beras tidak patah.
- Hidangkan dengan lauk seperti daging dan acar.
0 Response to "Resipi Nasi Beriyani"
Post a Comment