First time rase sotong sumbat dekat kedai makan di Sekinchan masa tu memang pelik. Tapi lama-lama macam best pulak. Nak cuba resepi sotong sumbat?
Resepi Sotong Sumbat
Bahan-bahan
8 ekor sotong sederhana saiznya (dibersihkan)
2-3 biji telur
1 keping tauhu basah (dilenyek)
sedikit udang basah (dicincang) - optional
1/2 labu bawang besar (dihiris dadu) - optional
sedikit serbuk lada sulah
5 biji bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 sudu makan udang kering (dikisar)
3 sudu makan cili giling
1 sudu makan serbuk kari ikan (bancuhkan dengan sedikit air)
sedikit serbuk kunyit
1 tangkai daun kari
sedikit kicap pekat
sedikit kicap manis
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya
Bancuhkan telur bersama sedikit garam, lada sulah, tauhu dan udang.
Kemudian goreng hingga kering. Jika berair, toskan. Ketepikan.
Lumurkan sotong dengan garam dan kunyit. Kemudian sumbatkan dengan inti
telur tadi sampai habis. Sematkan dengan lidi. (gorengkan sebentar dalam
1 minit, kemudian buka lidinya supaya masa menumis nanti isinya tak
terkeluar)
Sementara itu, tumis bahan-bahan kisar dan daun kari
hingga wangi. Masukkan cili giling dan rempah kari. Kacau hingga pecah
minyak.
Masukkan kicap pekat, kicap manis, garam, gula dan air asam jawa. Kacau lagi hingga sebati.
Akhir sekali masukkan sotong. Kacau hingga kuahnya pekat.
Angkat dan hidangkan.
Senang dan mudahkan? Boleh dijadikan sebagai menu tambahan untuk dihidangkan bersama nasi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Resepi Sotong Sumbat"
Post a Comment