Resepi Lejen : Siput Sedut Masak Lemak Cili Api

Kali ini kami ingin berjinak-jinak dengan resepi yang tradisional. Jangan sampai kita semua dah tak merasa semua resepi tradisional ini. Jom kita cuba pulak masak siput sedut masak lemak cili api ini.

Resepi Lejen : Siput Sedut Masak Lemak Cili Api


Bahan-Bahan
Siput sedut - dipotong hujung siput yg tajam dan siput dibasuh sehingga bersih.
Santan kelapa cair dan pekat (1 biji)
Serai 2 batang- diketuk
Bawang besar - dikisar (1 biji)
Bawang Putih - dikisar (2 ulas)
Kunyit hidup - dikisar (1 cm)
Cili padi - dikisar (terpulang nk banyak mana korg nk letak)
Minyak masak sedikit
Garam secukup rasa
Air asam jawa secukup rasa
Gula secukup rasa

*peru diingat di sini, siput perlu dibasuh berulang kali agar hilang semua lumpur dan tanah. Kita tak nak pula orang yang makan nanti cirit birit kan?

Cara Membuatnya

Panaskan minyak
Tumis bahan2 yg telah dikisar (bawang besar,bawang putih dan cili padi) sehingga naik bau
Masukkan serai, garam, gula, air asam jawa, santan cair dan siput.
Tunggu sehingga medidih dan masukkan santan pekat. Sedia untuk dihidang!

Untuk mempelbagaikan resepi, anda boleh lah mencuba dengan menambah bahan tambahan lain seperti pucuk paku, atau keladi. Nak lagi power, tambahkan cili api. Sedut pun terangkat. Selamat Mencuba!!!

0 Response to "Resepi Lejen : Siput Sedut Masak Lemak Cili Api"

Post a Comment