Resepi Sahur & Berbuka | Ketam Masak Merah

Masih mencari idea untuk menu sahur atau berbuka? Sepanjang ramadhan ini kami akan cuba kongsikan beberapa resepi yang menarik dan simple untuk dibuat. Semoga anda tidak akan kering idea. Untuk entri kali ini kami kongsikan resepi ketam masak merah yang special. Jom kita tengok bahan-bahannya.


Resepi Sahur & Berbuka | Ketam Masak Merah


Bahan-bahan
2 ekor ketam yang besar. direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Toskan)
sedikit hirisan cili merah 
4-5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3-4 sudu besar cili kering kisar
sedikit air
1 sudu besar sos tiram
1 sb kicap manis
1 keping asam gelugur

Bahan-bahan dikisar
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai

Cara Membuatnya
1. Tumis bahan2 kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
4. Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.
5. Hidangkan setelah masak.

Senang tak? Jangan lupe share ok? Selamat mencuba!!!

0 Response to "Resepi Sahur & Berbuka | Ketam Masak Merah"

Post a Comment