Resepi Sahur & Berbuka | Ketam Masak Merah
Bahan-bahan
2 ekor ketam yang besar. direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Toskan)
sedikit hirisan cili merah
2 ekor ketam yang besar. direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Toskan)
sedikit hirisan cili merah
4-5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3-4 sudu besar cili kering kisar
sedikit air
1 sudu besar sos tiram
1 sb kicap manis
1 keping asam gelugur
Bahan-bahan dikisar
2 sudu besar sos tomato
3-4 sudu besar cili kering kisar
sedikit air
1 sudu besar sos tiram
1 sb kicap manis
1 keping asam gelugur
Bahan-bahan dikisar
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
Cara Membuatnya
1. Tumis bahan2 kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
4. Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.
5. Hidangkan setelah masak.
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
Cara Membuatnya
1. Tumis bahan2 kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
4. Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.
5. Hidangkan setelah masak.
Senang tak? Jangan lupe share ok? Selamat mencuba!!!
0 Response to "Resepi Sahur & Berbuka | Ketam Masak Merah"
Post a Comment