Untuk hari raya kali ini, apa kata kita buat sendiri lemang. Tak la susah mana pun. Untuk itu, kami kongsikan resepi untuk membuat lemang yang paling sedap dan simple. Yang penting rasa itu kekal rasa kampung.
Resepi Juadah Hari Raya | Lemang Kampung
Bahan-Bahan
1 kg beras pulut
Santan dari 3 biji kelapa
2 batang buluh sederhana besar
Garam
Cara Membuatnya
Basuh beras pulut dan toskan airnya
Masukkan daun pisang ke dalam buluh mengikut bulatan buluh
Masukkan beras pulut yang telah ditoskan tetapi jangan terlalu penuh
Campurkan garam secukup rasa ke dalam santan dan tuangkan ke dalam buluh
Bakar dengan menggunakan api yang sederhana besar.
Pastikan anda memusingkan buluh setiap 15 minit agar semua bahagian masak.
Bakar lebih kurang 3-4 jam untuk memastikan buluh tersebut telah masak
Teringat lemang arwah wan masa kat kampung. Memang terangkat. Selamat Mencuba!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Resepi Juadah Hari Raya | Lemang Kampung"
Post a Comment