Resepi Sahur & Berbuka | Tomyam Sonkhla
Bahan-bahan
5 ekor udang (lagi besar lagi sedap)
1 batang serai diketuk
1 ulas bawang merah dimayang halus
1 ulas bawang putih dimayang halus
1 labu bawang besar merah/holland dibelah 4
1 biji tomato dibelah 4
2 helai daun limau purut dikoyak2
4-5 biji cili api dipotong2/ketuk sedikit sayur kobis bunga, cendawan tiram & carrot
1 cube ayam
1/2 biji limau nipis
1-2 cawan air ikut suka
sos ikan/garam secukup rasa
sedikit daun bawang dihiris @ daun ketumbar
1 batang serai diketuk
1 ulas bawang merah dimayang halus
1 ulas bawang putih dimayang halus
1 labu bawang besar merah/holland dibelah 4
1 biji tomato dibelah 4
2 helai daun limau purut dikoyak2
4-5 biji cili api dipotong2/ketuk sedikit sayur kobis bunga, cendawan tiram & carrot
1 cube ayam
1/2 biji limau nipis
1-2 cawan air ikut suka
sos ikan/garam secukup rasa
sedikit daun bawang dihiris @ daun ketumbar
Cara Membuatnya
Didihkan air bersama serai dan bahan yg dimayang.
Setelah mendidih masukkan udang,bawang besar, tomato dan daun limau.
Bila udang dah masak boleh letakkan dalam mangkuk.
Taburkan cili api dan daun bawang,perahkan limau masa nak makan(jika perah awal jadi pahit)
Sedia dihidang
Selamat Mencuba
0 Response to "Resepi Sahur & Berbuka | Tomyam Sonkhla"
Post a Comment