Resepi Sahur & Berbuka | Kari Kepala Ikan

Koleksi resepi sahur & berbuka kali ini kami kongsikan resepi kari kepala ikan. Tapi untuk resepi ini, kami tampilkan resepi yang tidak menggunakan santan. terpulang kepada anda. Tambah santan jika anda rasa dengan adanya santan akan menjadi lebih sedap.

Resepi Sahur & Berbuka | Kari Kepala Ikan


Bahan-bahan
Kepala ikan jenahak atau ikan merah (dibersihkan)
kacang bendi
3 biji bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 tangkai daun kari
sedikit halba campur
tomato (dibelah 4)
3 sudu makan serbuk kari ikan Adabi (dibancuhkan dengan sedikit air)
garam dan sedikit gula
air asam jawa

Cara Membuatnya
Tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari serta halba campur hingga wangi. Kemudian masukkan bancuhan rempah kari dan tumis lagi hingga garing atau pecah minyak.
Masukkan air secukupnya. Kacau rata-rata dan biarkan ia mendidih.
Kemudian masukkan ikan dan kacang bendi. Perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali barulah dimasukkan air asam jawa dan tomato.
Setelah masak, angkat dan hidangkan panas-panas bersama nasi putih dan sambal belacan.


Jika anda mahu tambahkan santan, tambahkan santan selepas memasukkan ikan. Biarkan ikan sebati dengan rempah dahulu. Selamat Mencuba!!! 

0 Response to "Resepi Sahur & Berbuka | Kari Kepala Ikan"

Post a Comment