Untuk raya kali ini rasanya nak cuba buat resepi ni. Biskut badam kali ini beralainan sedikit. Menggunakan coklat sebagai bahan asas. Jom kita tengok resepinya.
Resepi Kuih Raya | Biskut Badam
Bahan-bahan
300 gm tepung naik sendiri.
250 gm butter.
250 gm coklat masakan.
190 gm gula halus
1 biji telur.
200 gm tepung jagung.
2 tbsp serbuk koko.
200 gm badam flakes
1 tsp essen vanilla
(ayak dahulu tepung, tepung jagung dan serbuk koko)
Cara Membuatnya
Pukul gula dan butter& esen vanilla hingga kembang
Masukkan telur,coklat(cairkan) dan pukul lagi hingga adunan sebati.
Kemudian masukkan bahan -bahan yang telah diayak tadi dan gaul& uli hingga sebati.
Akhir sekali masukkan badam dan uli lagi hingga sekata.
Masukkan adunan kedalam plastik dan bentukkan empat segi memanjang seperti foto dibawah ni.
Simpan dalam peti sejuk hingga keras.
Keluarkan dan potong mengikut ketebalan yang dikehendaki.
Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Resepi Biskut Raya | Biskut Badam"
Post a Comment