Resepi Cream Puff Terbaik

Dah lama rasanya tak update resepi pastry ini. Untuk resepi kali ini jom kita tengok bahan-bahan untuk buat cream puff gebu ni.

Resepi Cream Puff Terbaik


Bahan-bahan
100 gm butter
170 gm air
120 gm tepung gandum/tepung roti/tepung naik sendiri

250 gm telur (anggaran 4 biji telur saiz A)
sedikit vanilla,gula dan garam


Cara Membuat
Didihkan air bersama butter,garam,gula dan vanila.Perlahankan api.Masukkan tepung sambil dikacau dan tutup api dan terus kacau sampai sebati adunan tersebut dan membentuk segumpal adunan.
Biarkan sejuk sekejap adunan tersebut 5-10 minit dan masukkan dalam mixer lalu dipukul sambil dimasukkan telur sedikit demi sedikit.Adun hingga sebati.
Paipkan adunan menggunakan piping beg dgn acuan semprit ke dalam dulang yang dilapik kertas minyak.Seeloknya paip sebesar ibu jari kaki sahaja saiznya kerana puff ini akan mengembang dan jarakkan kedudukannya.Tekankan peak yang terbentuk di pusaran adunan supaya tidak hangus/garing nanti.
Sebelum dibakar spray dahulu permukaan puff tu dengan air....bakar hingga masak.
Peringatan:Oven mesti dipanaskan terlebih dahulu .

Bahan untuk Inti (cream)
415 ml susu segar
5 biji kuning telur
25 gm tepung jagung
100 gm gula
2-3 sudu makan cream jagung
sedikit vanilla

Cara Membuat
Pukul sebentar telur kuning dengan gula dan masukkan semua bahan kecuali cream jagung,tapiskan.
Kacau atas api hingga separuh pekat dan masukkan jagung cream.
Terus mengacau bater ini sehingga pekat dan berkilat.
Sejukkan dan boleh dipaipkan ke dalam puff.

Untuk lebih menarik, hidangkan bersama sirap maple atau sos masam strawberi atau apa jua jenis beri. Dan sifkan gula asing di atas puff semasa menghidangkan. Jangan lupe share ok!!Selamat Mencuba!!!

0 Response to "Resepi Cream Puff Terbaik"

Post a Comment