Resepi Biskut Raya | Almond London
Bahan-bahan
1 ketul butter
1/2 cawan gula pasir halus@gula castor
1 biji kuning telur
Tepung gandum secukupnya
1/4 cawan tepung jagung
Badam biji – bakar hingga rangup
Badan hancur – panggang sebentar
Coklat masakan
Lemak sayur
Paper cup
Tepung gandum secukupnya
1/4 cawan tepung jagung
Badam biji – bakar hingga rangup
Badan hancur – panggang sebentar
Coklat masakan
Lemak sayur
Paper cup
Cara Membuatnya
Butter dan gula dikacau sehingga sebati
Masukkan kuning telur dan kacau
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
Tambah tepung hingga tidak melekat ditangan dan boleh dibentuk.
Ambil sedikit pastri kemudian
salutkan badam dengan pastri dan bentukkan bujur dengan menggunakan
tangan buat hingga habis bakar hingga kekuningan. Selepas itu biarkan
sejuk.
Masak coklat dengan cara double
boiler masukkan sesudu teh lemak sayur (shortening) setelah coklat cair
angkat dan mulalah proses mencelup dan angkat pastri yang telah dicelup
dengan menggunakan penyepit dan masukkan ke dalam paper cup. Taburkan
badam hancur sebelum coklat menjadi beku.
Masukkan 2 minit ke dalam peti sejuk supaya coklat menjadi keras.
Untuk raya kali, jom kita cuba sendiri resepi biskut raya almond london ini. Selamat Mencuba!!!
0 Response to "Resepi Biskut Raya | Almond London "
Post a Comment