Satu lagi resepi biskut raya yang patut anda cuba dan dijadikan koleksi hidangan untuk raya kali ini. Kami kongsikan resepi biskut sarang semut. Pasti cair di dalam mulut.
Resepi Biskut & Kuih Raya | Biskut Sarang Semut
Bahan-Bahan
1 cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
1 ½ tepung gandum - di ayak
1 ½ tepung kastad - di ayak
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Untuk Hiasan
coklat rice
paper-cup kecil
Cara Membuatnya
Masukkan marjerin dan gula dan pukul sehingga kembang.
Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi.
Masukkan tepung gandum gandum dan tepung kastard yang telah diayak
dan gaul rata dan ulikan menjadi satu doh dan kemudian masukkan ke dalam
peti seti sejuk selama 15 minit.
Dengan menggunakan jurai sarang
semut/pemarut sarang semut,parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan
kemudian,sudukan ke dalam papercup.
Taburkan coklat rice atas permukaannya.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 150 darjah celcius selama 15 minit atau sampai masak.
Memang sedap. Pastikan anda mengikut resepi ini. Kalau tidak biskut sarang semut ini akan menjadi teralalu rapuh dan berterabur sebelum cair di dalam mulut.Hehehehe....Selamat Mencuba!!!
Home » Biskutraya »
kuihraya »
resepi »
sarangsemut
» Resepi Biskut & Kuih Raya | Biskut Sarang Semut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Resepi Biskut & Kuih Raya | Biskut Sarang Semut"
Post a Comment