Biskut Mazola ini antara biskut kegemaran kami. Memang leka kalau mengadap satu balang sorang-sorang. So untuk menyambung legasi Biskut Mazola ini kami akan kongsikan resepinya. Jom kita tengok bahan-bahannya dulu.
Resepi Biskut & Kuih Raya | Biskut Mazola
Bahan-bahan
1 cawan minyak mazola
1 ½ cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
¾ cawan gula halus
1 cawan kacang tumbuk
1 sudu teh essen vanilla
(untuk kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah
digoreng tanpa minyak dan dibuang kulitnya serta ditumbuk / dikisar kasar)
Untuk hiasan
Kuning telur untuk hiasan
Kacang tumbuk kasar secukupnya
Cara Membuatnya
Campurkan kesemua bahan di atas kecuali minyak. Kemudian gaulkan hingga sebati
Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil uli adunan hingga menjadi doh. ( masukkan minyak sedikit demi sedikit )
Ambil doh sedikit dan bentukkan menjadi bebola kecil.
Letakkan doh tadi di atas dulang pembakar. Lakukan sehingga habis adunan.
Sapu bahagian atas dengan kuning telur.
Tabur kacang tumbuk kasar pada permukaan atasnya.
Kemudian bakar selama 20 minit pada suhu 180°C.
Setelah masak angkat dan biarkan sejuk seketika sebelum simpan di dalam bekas kedap udara.
Jangan lupa simpan di dalam bekas kedap udaran ok. Da masuk angin nanti tak sedap pula. Selamat Mencuba!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Resepi Biskut & Kuih Raya | Biskut Mazola"
Post a Comment