Resepi Apam Nasi / Beras Mekar dan Gebu

Tak tahu nak buat ape dengan nasi lebih semalam? Selain daripada nasi goreng, tahukah anda yang nasi lebihan semalam juga boleh buat apam? Kami kongsikan resepi apam nasi / beras yang mekar dan gebu ini. Resepi yang mudah dan memang menjimatkan. Jom kita tengok bahan-bahannya.

Resepi Apam Nasi / Beras Mekar dan Gebu


Bahan-bahannya
1 cawan nasi sejuk
3/4 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast (mauripan)
Pewarna makanan (suka hati) 
Kelapa parut putih dan secubit garam yang digaul rata
 
Cara Membuatnya
Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast. Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus. Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Perap 3 jam.
Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam, letak pewarna makanan pilihan anda dan kacau rata .
Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
Kukus dengan api kuat selama 15 minit, balut tutup kukus anda dengan kitchen towel yang bersih.
Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut
 
 Senang je kan? Tak sangka senang je resepi apam ini. Jangan lupa kongsikan resepi ini dengan kengkawan ok? Selamat mencuba!!!

0 Response to "Resepi Apam Nasi / Beras Mekar dan Gebu"

Post a Comment