Resepi Carrot Cake untuk Hari Ibu

Selain hari ibu, bulan May juga merupakan harijadi saya. Untuk itu, kami akan kongsikan resepi carrot cake yang special untuk hari ibu. Resepi yang memang mudah dan pasti dapat menambat hati ibu anda.

Resepi Carrot Cake untuk Hari Ibu


Bahan- Bahan
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
Secubit garam halus
3 /4 cwn gula perang halus
gula castor
1 cwn minyak jagung/masak
100gm mentega, dicairkan
2 cawan lobak merah, diparut
30gm hazelnut (Boleh ganti dengan kekacang lain)

CREAM CHEESE TOPPING:
250gm cream cheese
4 sudu besar butter
1/3 cwn gula icing, diayak
1 sudu kecil jus lemon
*Cara2nya=> Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga lembut dan gebu. Sapu atas kek yg telah sejuk tadi. Hias ikut kreativiti masing2.

Cara Membuat Kek
Ayak bersama tepung, baking powder, soda bicarbonate dan garam halus.
Masukkan ke dalam mangkuk pengadun.
Masukkan kesemua bahan lain.
Putar adunan pada kelajuan perlahan untuk beberapa saat dan kemudian kelajuan sederhana untuk selama dua minit.
Lengser loyang 9 inci dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas.
Tuang adunan.Bakar pada suhu 180 darj cel selama 45min ke 1 jam ikut oven masing-masing.
Sejukkan kek dan hias dengan cream cheese frosting.
Bila dah siap sapu cream cheese frosting atas permukaan kek,

Simpan di dalam fridge lebih kurang 1 jam untuk mendapatkan tekstur dan rasa yang lebih menarik.

Selamat Mencuba....

0 Response to "Resepi Carrot Cake untuk Hari Ibu"

Post a Comment