Resepi Kek Kukus Asam Manis
credit to Yatimemories
Bahan-bahan
5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
1 1/2 cwn gula halus
1 sudu besar ovallette
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
beberapa titis pewarna kuning dan hijau
asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
1 1/2 cwn gula halus
1 sudu besar ovallette
2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
150 ml susu cair
1/2 sudu kecil garam
100 gm minyak jagung/masak
1 sudu kecil esen vanila
beberapa titis pewarna kuning dan hijau
asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
Cara Membuatnya
- Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
- Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul sebati.
- Masukkan tepung dan b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna kegemaran.
- Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di atas permukaannya... kukus selama 15 minit dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
- Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 15 minit. Ulang2 lapisan sampai adunan habis.
- Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
- Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
0 Response to "Resepi Kek Kukus Asam Manis"
Post a Comment