Resepi Kek Kastard Coklat

Kalau nak tahu, kastard juga boleh dijadikan sebagai kek. Resepi kali ini kami akan kongsikan resepi untu membuat kek kastard coklat yang memang betul-betul sedap. Jom kita tengok bahan-bahannya.

Resepi Kek Kastard Coklat
sumber:Syapex



Bahan-bahan Kek Span Pandan
150gm tepung gandum-ayak
1 sudu the baking powder-ayak
5 biji telur gred B
100gm gula kastor
1 sudu the ovalletee
50ml susu segar/susu cair
1 sudu the esen vanilla
2 sudu makan serbuk koko
50 ml minyak masak

Cara Membuatnya
  1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali minyak masak
  2. Pukul dengan maksimum speed selama 15 minit atau sehingga adunan berkrim.
  3. Masukkan minyak masak dan kaup balik dengan spatula hingga sebati
  4. Gris dan alas Loyang di dasar sahaja.Tuang adunan.
  5. Bakar pada suhu 170 c selama 30 minit dengan api atas dan bawah
  6. Setelah masak,sisipkan pisau atau spatula di tepi-tepi kek dan terbalikkan ke atas redai.Biar Sejuk.
Bahan-bahan Kastard Coklat
400 ml susu cair
600 ml air
1 cawan gula kastor
15 gm agar-agar tali
100 gm tepung Hoen Kwe warna putih
Secubit garam
2 sudu makan serbuk koko

Cara Membuatnya
  1. Masak agar-agar tali bersama air hingga larut. Kemudian  Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Masak sambil mengacau-ngacau adunan hingga likat. Kacau guna whisk
  2. Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti susah nak layer pada kek.
Cara Melapiskan Kek
  1. Sedikan loyang. Lapik dasar loyang dengan plastik. Kalau tak nak lapik pun boleh juga.
  2. Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi.
  3. Kemudian tuang sedikit kastad lagi dan ratakan. Untuk bahagian tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping bag. Pancitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.
  4. Buat hingga habis kesemua lapisan kek dan kastad digunakan dengan bahagian atas sekali adalah lapisan kastad.
  5. Kemudian hentak-hentak manja sikit loyang tu biar padat kastad tu. Kemudian biar kastad keras.
  6. Bila dah keras, tarik sikit kastad dari tepi-tepi loyang. Nanti nampak kastad akan meregang dari tepitepi loyang. Terbalikkan dan keluarkan loyang dari kek kastad.
  7. Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek ni memang sedap dimakan sejuk.


0 Response to "Resepi Kek Kastard Coklat"

Post a Comment