Kerabu Betik (somtam) |
Bahan A
1 Biji betik (saiz kecil-warna jingga)
1 Biji mangga muda
1 Sudu makan udan kering (ditumbuk kasar)
5 Sudu makan kacang goreng (ditumbuk kasar)
2 Sudu makan sos ikan
1 Sudu makan gula
7 Biji limau kasturi (diambil jusnya)
Garam secukupnya
Bahan B (dihiris)
3 Kacang panjang
2 Kuntum bunga kantan
8 Biji cili api
3 Biji cili merah
2 Labu bawang besar
2 Tangkai daun ketumbar
Cara Membuat
1. Buangkan kulit betik dan mangga, kemudian racik memanjang
2. Gaulkan sos ikan, gula dan jus limau nipis, kacau rata
3. Campurkan betik, mangga, kacang panjang dan kacang tanah. kemudian gaulkan sehingga rata
4. Alaskan pinggan dengan daun salad, isikan kerabu betik dan dimakan segera
0 Response to "Resepi Kerabu Betik (Som Tam)"
Post a Comment