Resepi Puding Kacang Hijau yang Lemak

Saya memang penggemar kacang hijau. Selain bubur kacang hijau, saya juga meminati airkrim kacang hijau. Resepi kali ini kami tampilkan Puding kacang hijau yang lemak. Memang mudah dan sedap!!!

Resepi Puding Kacang Hijau yang Lemak
sumber:Dari Dapur CT

Bahan-bahan :
1 bungkus agar-agar serbuk - plain
750 ml susu cair
250 ml air
200 gm gula pasir
100 gm kacang hijau - cuci bersih dan rendam 1/2 jam
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh strawbery paste (bergantung kepada citarasa anda)
Sedikit pewarna pink (bergantung kepada citarasa anda)

Cara-cara :
Rebus kacang hijau sampai merekah dan masak. Angkat dan sejukkan.

Setelah kacang hijau sejuk, kisar kacang hijau dengan menambahkan air sedikit demi sedikit sehingga kisaran menjadi halus. Ketepikan
Masak agar-agar, susu cair, air dan gula pasir sehingga mendidih. Kemudian masukkan kacang hijau dan garam. Kacau rata. Masak lagi hingga mendidih dan kacau sentiasa dengan api sederhana.
Angkat dan letak sedikit pewarna pink dan strawberry paste dan kacau rata. 
Sendukkan adunan kedalam acuan yang dibasahkan terlebih dahulu.
Biarkan sehingga adunan suam dulu sebelum dimasukkan dalam peti sejuk. 
Hidang ketika masih sejuk bersama sos coklat atau buah-buahan campuran.
 
Memang sedap!!!!

0 Response to "Resepi Puding Kacang Hijau yang Lemak"

Post a Comment