Resepi Kek Cawan Snowy Chees | keju bersalji

Pernah cuba kek snowy cheese? Memang meleleh kan? Jom kita cuba resepi kek cawan snowy cheese ini.
Memang mudah!!!
Google Image
KEK 
6 biji telur (2 biji hanya ambil kuningnya)
100gm tepung hong kong / naik sendiri / gandum
1 sb baking powder
60gm tepung jagung
2 st ovallate
75 gm mentega cair
100 gm gula kastor
saya tambah sikit air (75ml) spy kek lebih gebu dan ringan
cara-caranya: 
  • masukkan semua bahan kecuali mentega cair
  • pukul semua bahan hingga kembang
  • masukkan mentega cair dan kacau secara kaup balik
  • masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar hingga masak.
  • untuk kek nie, boleh tambah perasa oren, pandan, strawberry, kopi, dan chocolate.
untuk creamnya :
250gm cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu segar / fresh cream
caranya: 
  • pukul cream cheese hingga kembang dan masukkan susu pekat pukul hingga sebati dan masukkan susu segar / fresh cream..pukul hingga sebati.
  • bila kek sudah sejuk siram cream keju atas kek dan taburkan keju chedar yang telah di parut.
  • boleh di hidangkan.
 Credit to ainkamal

0 Response to "Resepi Kek Cawan Snowy Chees | keju bersalji"

Post a Comment