Resepi Puding Trifle
Bahan-Bahan;
**Untuk bekas kaca berukuran 9 x 13 inc.
1 buku Swiss Roll perisa Coklat dipotong 6 bahagian
1 buku Swiss Roll perisa Coffee dipotong 6 bahagian
3 sudu Tepung Kastard
1 tin Susu Cair
1 tin Air
2.5 sudu besar Gula
1 paket Kristal Jelly Nona perisa Strawberi
400ml Air (untuk masak Kristal Jelly)
Buah Peach dalam tin (asingkan buah peach dan air dia dari dalam tin), Strawberi dan Anggur.
Cara-cara;
Susun 2 perisa Swiss Roll berselang-selang seperti gambar dibawah. Lembabkan Swiss Roll dengan air buah peach dalam tin.
Susu cair, dan 1 tin air
(sukat guna tin susu cair tadi) disatukan dalam periuk, tambah dengan 3
sudu membukit Tepung Kastart. Kacau hingga Tepung kastart tidak
berketul-ketul.
Campurkan 2.5 sudu besar gula dan panaskan diatas api perlahan, kacau hingga bancuhan Kastart menjadi pekat.
Bila Kastart sudah hampir mendidih, angkat dan curahkan diatas Swiss Roll yang sudah disusun dalam bekas kaca tadi.
Sementara kastart masih
belum keras, bolehlah disusun buah-buahan pilihan dengan kreativiti
masing-masing. Dibawah ini saya menggunakan gabungan buah peach dalam
tin, strawberi yang dihiris-hiris dan buah anggur yang dibelah dua dan
dibuang bijinya. Tekankan sedikit buah-buahan yang disusun diatas
kastart supaya buah-buahan yang disusun tadi tidak timbul dan beralih
tempat bila kita curahkan Kristal Jelly diatasnya nanti…
Untuk Kristal Jelly,
panaskan hingga mendidih 400ml (2 cawan) air dan kemudian masukkan 1
paket Kristal Jelly. Kacau hingga serbuk Kristal Jelly larut. Padamkan
api kacau sedikit Kristal Jelly dalam 1 minit bagi dia tidak terlampau
panas dan curahkan keatas Kastart yang sudah disusun dengan buah-buahan
tadi. Bolehlah masukkan kedalam peti ais dan biarkan hingga puding
keras.
Sudah siap..pastikan puding disejukkan dahulu sebelum dihidangkan. Selamat mencuba!!!
0 Response to "Resepi Puding Trifle"
Post a Comment