Resepi Japanese Cotton Cake yang Lembut
credit to Little Pumpkin
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
Cara mengadunnya
A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon @ secubit cream of tartar
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu saja, rasa lagi senang guna whisk)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon @ secubit cream of tartar
Cara Mengadunnya
Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon @
secubit cream of tartar, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula
& pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu &
kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci,
yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn aluminium. Tuang adunan kek
dlm tin kek. Kalau guna acuan kek silikon tak perlu balut
Bakar kek dlm 30-40minit bergantung pada oven @ hingga kek masak dgn
cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air tak masuk terutamanya springfoam pan).
Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air tak masuk terutamanya springfoam pan).
Lepas itu, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas
dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak dlm
oven & bakar.
Memang lembut Japanese Cotton cake ini. Selamat mencuba dan jangan lupa share ye resepinya...
0 Response to "Resepi Japanese Cotton Cake yang Lembut"
Post a Comment