Resepi kek coklat kali ini agak panjang. Tapi kalau anda bersabar, hasilnya memang memuaskan.
Resepi Kek Coklat Indulgence ala Secret Recipe
Chocolate Chiffon
Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3.
Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam
loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.
Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)
Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air
Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak
secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di
tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang
ke atas kek)
*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas
kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam.
Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata,
masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas
kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias
dengan coklat ke dalam peti sejuk.
*** Untuk mendapatkan coklat
ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak
lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.
Cara-cara :
Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2.
Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur
ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul
hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur
dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih
panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.
Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2.
Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning
telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga
sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan
gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih
panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar.
Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4
jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk
menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse
coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti
sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru
di sapu ke atas kek.
Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6.
Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam
keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Response to "Resepi Kek Coklat Indulgence ala Secret Recipe"
Post a Comment