Resepi Pai Labu Manis

Kita up sket resepi kita kali dengan ke arah pastry sikit. Untuk permulaan kami kongsikan resepi pai labu manis yang memang manis.

Resepi Pai Labu Manis


Bahan A (untuk pai crust) 
2 cawan tepung gamdum
2 sudu besar gula 
½ sudu the garam 
2 sudu besar shortening (boleh diganti dengan 2 sudu besar minyak masak)
2 sudu besar marjerin  
¼ cawan air sejuk 

Cara Membuatnya
 Masukkan shortening, marjerin dan air ke dalam peti sejuk selama 10 minit atau sehingga sejuk.  Bahan-bahan ini mesti betul-betul sejuk.
2     Gaulkan tepung dengan gula dan garam.  Masukkan marjerin dan shortening.  Gunakan hanya hujung jari untuk menggaul untuk mengelakkan shortening dan marjerin cair.   
3    Gaul rata sehingga tepung menjadi seperti serbuk roti dengan ketulan-ketulan kecil.
4    Masukkan air sejuk.  Gaul sehingga rata.  Canai mengikut saiz bekas pie setebal kira-kira ¼ inci (6mm).
Masukkan crust ke dalam bekas pie.  Kemaskan tepi.

Bahan B (isi Pai)
 1 biji buah labu manis 
1 cawan gula pasir (atau gula merah lembut)
1½ sudu teh serbuk kulit kayu manis (cinnamon) 
½ sudu teh serbuk buah keras (nutmeg) 
½ sudu teh esen vanilla
½ sudu teh garam 
1 cawan susu segar (atau susu cair) 4 biji telur ayam

Cara Membuatnya
Basuh kulit buah labu manis.  Potong empat.  Buang biji dan tangkainya.
2.    Panaskan air dalam periuk pengukus.  Apabila air mendidih, kukus buah labu sehingga lembut (lebih kurang 20 – 30 minit).
3.    Angkat dan sejukkan sedikit.  Gunakan senduk atau sudu untuk keluarkan isi dari kulit. 
4.    Masukkan susu, telur,  gula, garam, rempah dan isi labu manis ke dalam blender.  Kisar sehingga sebati.
5.    Tuang ke dalam kulit pai.
6.    Panaskan oven 210oC. 
Apabila oven sudah panas, masukkan pai. Masak selama 15 minit.  Selepaas 15 minit, turunkan suhu kepada 175oC dan masak selama 45 hingga 60 minit.  Apabia masak, crust akan menjadi kekuningan. 



 

0 Response to "Resepi Pai Labu Manis"

Post a Comment