Resepi Kek German Blackforest yang senang
BAHAN KEK
BAHAN A 300g tepung optima 300g telur 60g air 1 sudu besar vanilla
BAHAN B 60g minyak jagung/masak
Cara membuatnya
- Pukul A sampai betul-betul kembang, gebu, pekat dan putih menggunakan mixer dengan speed tinggi dalam lebih kurang 20 minit
- Bila telah kembang dan gebu perlahankan speed, masukkan minyak perlahan-lahan. Kacau sebati dalam 3 minit.
- Masukan ke dalam Loyang 9 inci yang telah di sapu dengan butter dan diletakan kertas minyak.
- Sebelum itu panaskan oven
- Bakar pada suhu 170 degree selama 40minit (bergantung pada oven pembakar).
- Nak tahu dah masak, cucuk dengan lidi pastikan tidak ada yang melekit pada lidi
- Setelah kek masak , terus keluarkan dari loyang. Jangan biarkan kek sponge sejuk dalam loyang kerana kek akan mengecut.
MOUSSE
300g whipping cream ( non dairy)
150g dark chocolate - yang dicairkan menggunakan kaedah double boil
* cara: putar whipping cream sehingga kembang dan kental. kemudian masukan dark chocolate yang telah dicairkan
TOPPING
350g whipping cream ( non dairy)
100g dark chocolate - yang dicairkan menggunakan kaedah double boil
* cara: putar whipping cream sehingga kembang dan kental. kemudian masukan dark chocolate yang telah dicairkan
Cara-cara Menghias
- Potong kek kepada 3 bahagian, letak setiap lapisan kek lapisan atas papan kek.
- Sapukan mouses chocolate pada lapisan kek yang pertama. Selepas itu letakan pitted cherrie
- Untuk lapisan kedua, ulang proses yang sama
- setelah siap sapukan toping yang telah dibuat.
- Hias ikut kreativiti sendiri...
0 Response to "Resepi Kek German Blackforest yang senang"
Post a Comment